15 des. Monotonia en les teves relacions personals?
Acostumem a envoltar-nos de aquelles persones que més ens aporten, amb les quals gaudim. Poden ser coincidències de la vida el que ens ha unit, però al final, la decisió de continuar amb la relació dependrà dels gustos i valors que compartim, que ens atrau la personalitat de l’altre, l’actitud que té cap a la vida, com ens tracta…
Amb el temps, però, comencem a normalitzar els trets que diferencien aquelles persones amb les quals passem més hores, i a vegades podem començar a restar importància i fins i tot deixar de valorar allò que al principi ens va agradar de l’altre. Això és degut a un fenomen comú en els éssers vius anomenat: habitació.
L’habitació és un procés bàsic d’aprenentatge i adaptació pel qual, quan un estímul és repetit amb freqüència, la nostra resposta cap a aquest serà cada vegada menys intensa. Un exemple per entendre-ho podria ser el següent:
Estàs a punt de sortir de casa i et poses el teu perfum preferit. Durant els primers minuts, pots apreciar-lo i fins i tot marejar-te si és molt intens, però al cap d’un temps, comença a passar desapercebut. En arribar al treball, et creues amb un company i et diu: “ostres, què bé que olores!” i tu penses: “Quin bo, pensava que l’olor del perfum ja s’havia esvaït”. Si estiguessis una estona amb aquesta persona, segurament a la llarga també deixaries de percebre l’olor.
Si no disposéssim d’aquest mecanisme d’adaptació, estariem constantment fixant-nos en estímuls que ja coneixem i als quals no té massa sentit seguir prestant atenció, i això interferiria a l’hora de focalitzar-nos en altres aspectes del nostre entorn que poden ser importants. Però aquest mecanisme té algunes desavantatges, i és que en les relacions personals i sobretot en les relacions de parella, habituar-se a aquells estímuls de la persona que inicialment percebíem com a positius i diferencials, pot fer-nos caure en la monotonia i l’avorriment, portant-nos a la pèrdua d’interès, i fins i tot en alguns casos, ens pot induir a fixar-nos només en els aspectes negatius de l’altre, fet que pot ser molt destructiu.
Les relacions s’han de cuidar de manera activa, si no fem esforços per mantenir-les vives, aquestes es van degradant. Avui us proposem un exercici que podeu posar en pràctica per contrarestar el fenomen de l’habitació i que us permetrà fer un bonic gest per cuidar la vostra relació. Aquest exercici pretén ajudar-vos a recordar i apreciar de nou aquelles característiques i virtuts que més valoreu de la persona amb la qual conviviu. Si us interessa, aquí teniu els passos a seguir:
- Abans de res, cal decidir si voleu fer aquest exercici de manera individual o en parella. Les dues opcions són bones!
- El següent pas consisteix a escollir un dia de la setmana en què sabeu que passareu moltes hores junts. És recomanable que sigui un dia de descans per als dos, sense massa responsabilitats. Un cop triat, us posareu recordatoris (podeu programar diferents alarmes) al llarg del dia, per estar al cas.
- La tasca principal consisteix a prestar atenció durant tot el dia, a aquelles conductes, actituds, característiques físiques, valors… Que us agraden de l’altre persona. Podeu anar-les apuntant al mòbil a mesura que vagin apareixent.
- El darrer pas de l’exercici serà recapitular tot allò que hàgiu observat i fer un retorn a l’altra persona. Això es pot fer de manera verbal, dient-li directament totes aquelles coses que t’agraden, o també es pot fer per escrit, preparant una nota amb allò que valoreu de la persona que estimeu, deixant-la en algun lloc on sabeu que la trobarà, donant-li així una agradable sorpresa.
Que una persona que t’estima et faci compliments, sempre és ben rebut. Si ho poseu en pràctica, estem segurs que tindrà una repercussió positiva en la vostra relació.
Esperem que us hagi agradat. Si sentiu que últimament la vostra relació s’ha anat degradant i creieu que necessiteu ajuda professional, des de PsicoSalut Manresa estarem encantats d’atendre-us.
Oriol Carbonell Valverde
Col. Num. 26324